Akoestische aanpassing van de auto deuren

In onze audio upgrades waarbij we de luidsprekers vervangen, voorzien wij de deuren van speciale akoestische materialen. Dit doen wij om de akoestische omgeving rondom de luidspreker te verbeteren en zo de klank eigenschappen neutraler en strakker te maken.

Allereerst monteren we dempingsmateriaal aan de binnenkant van de deur om het metaal te verzwaren en versterken om zodoende minder geluid te laten geleiden met als gevolg dat er minder resonanties optreden.

Vervolgens plakken wij over dit ontdreunings-materiaal een laag speciaal dempingsschuim wat uit een rubbercompound is gemaakt. Dit zorgt ervoor dat frequenties die in de deur door de luidspreker geproduceerd worden (backwave) in sterkte afgezwakt wordt. We willen deze frequenties zoveel mogelijk dempen om de klank van de luidspreker niet te laten afzwakken. Wanneer een geluidsgolf die geproduceerd wordt aan de achterkant van de luidspreker en tegen het metaal van de deur weerkaatst, komt deze weer terug de luisterruimte in. Doordat hier een lichte vertraging in zit, is de fase van deze golf net even anders en kan hij de golf die aan de voorkant van de luidspreker geproduceerd wordt voor een deel uitdoven en zo bepaalde tonen verzwakken.

Door ook de binnenkant van de deur te voorzien van dempingsmateriaal en tevens het kunststof deurpaneel, ontstaat er een betere klankkast met als resultaat een veel natuurlijker en strakker geluid. Details worden dan veel beter weergegeven en bas-tonen klinken vol en kort. Bijkomend voordeel van een goed gedempte deur is dat bepaalde rijgeluiden voor een deel  afzwakt worden.

Om overige resonanties te beperken controleren we zorgvuldig op de bevestiging van losse elementen in de deur zoals kabels, metalen pennen en kunststof afsluitkappen. Een geluidsgolf bevat veel energie en kan vrij eenvoudig een kleine kabel in trilling brengen die vervolgens een hinderlijk geluid produceert. Door hier extra aandacht aan te schenken en daar waar nodig deze onderdelen te voorzien van speciaal dempings materiaal kunnen we deze hinderlijke bijgeluiden tot een minimum beperken.

Wilt u meer lezen over het akoestische dempen van uw auto, bekijk dan onderstaande link, hierin vindt u ook de prijzen terug: https://www.concept4cars.nl/geluidsdemping/